Fëmija është imitues i shkëlqyer

 

Të gjithë e dimë këtë gjë, por kur bëhemi prindër surprizohemi sërisht me këtë aftësi kaq të sofistikuar të bebave. Për këtë arsye një gjë shumë e thjeshtë që mund të bëni është të lexoni ju. Nëse bebi do ju shikojë të lexoni do ketë kuriozitetin dhe dëshirën që edhe ai të lexojë. Dëshira është hapi i parë që duhet për të filluar këtë proçes. Mënyra më e lehtë për ti dhënë këtë dëshirë është duke i dhënë shëmbullin.

Nëse ju lexoni dhe nuk shikoni televizor apo mereni me bebin gjithmonë ka diçka më shumë se sa thjesht imitimi. Bebi ka nevojë të luajë edhe vetë. Ka shumë nevojë madje nëse nuk e lini që të vogël të luajë vetë ka prirje të vuajë nga vetmia sipas disa studimeve. Kurse duke parë televizor ju e shqetësoni bebin dhe nuk e lejoni të jetë vetë. Duke lexuar ju nuk e shpërqëndroni dhe i jepni një shembull shumë të mirë. Merr kohën për veten tënde dhe lexo diçka që të pëlqen. Gjithmonë gjërat më të mira janë shumë të thjeshta do vetëm pak vullnet. Kujdes nuk mjafton të lexoni njerë apo disa herë duhet të jetë rutinë.

Luaj dhe përsëriti pa mbarrim fjalët e librave

Herët e para që bebi përballet me një libër ka pak interes ose shumë interes që i mbaron shpejt. Dhe kështu do vazhdojë nëse nuk insistoni të luani vazhdimisht me librat. Kam vënë re që prindërit heqin dorë shumë shpejt, duhet insistim. Në fillim do ju duket sikur nuk ka efekt. Mbas pak kohësh të gjithë do ju thonë se sa shumë interes ka fëmija juaj pas librave. Do shikoni se sa kuriozitet do nisin ti krijojnë bebit ato. Duhet të luani dhe argëtoheni me to pa përtuar çdo ditë përpara se kjo të ndodhë.

Jam surprizuar me kënaqësinë që ndjen bebi kur i përsëritet diçka e re. Librat janë plot me fjalë dhe veprime të cilat bebi akoma nuk i njeh. Do të ishte e vështirë ti mësonit bebit shpejt gjithë ato fjalë pa librat. Tek librat ka fjalë të vështira për një beb, si rosak, lepur, kapele etj. Këto fjalë bebi ka nevojë të përsëriten qindra herë për ti mësuar. Tek librat kjo gjë është e thjeshtë dhe e shpejtë.

Një bebe për të mësuar fjalën kapele do ti duhet ta shikojë të veshur dhe të flasë për të qindra herë para se ta mësojë. Ndërkohë me librin është e thjeshtë. Mjafton një javë dhe qindra herë e përsëritur në ditë për ta mësuar. Mos u shqetësoni nuk është e mërzitshme bebi juaj ju pyet vetë qindra herë dhe sa herë ju përgjigjeni ndjehet mirë. Nëse nuk i pëlqen apo e di fjalën nuk ju pyet. Deri sa ta mësojë do ju pyesë qindra herë dhe ju duhet ti përgjigjeni gjithmonë. Akoma vazhdoj ndjej çudi me se sa herë ve gishtin tek ndonjë fjalë e re në libër.

Gjej librat e duhur

Një bebe që nuk kupton diçka ndryshon vëmendjen tek diçka tjetë që e kupton. Për këtë arsye duhet patur kujdes me llojin e librave që merrni për bebin tuaj. Për fatin tim të mirë unë kam pasur mundësinë të zgjedh dhe të testoj shumë libra. Kompania ku punoj administron 5 nga faqet më të mëdha të shitjeve online në Shqipëri dhe sigurisht që librat janë pjesë e tyre. Megjithatë kam vënë re se disa prej tyre kishin impakt shumë të madh tek zhvillimi i bebit.

Nuk ka nevojë të shpenzoni në çdo libër për fëmijë shumica nuk kanë efekt. Do ju them egzaktësisht cilat libra kanë efekt dhe si të përdoren. Përpara se të vazhdoj me librat konkret do ju jap 2 kupona për të blerë librat me 10% ulje në dy prej faqeve që punoj. Mos u shqetësoni nuk është e vështirë të blesh online dhe nuk ka nevojë për kartë krediti. Libri do ju vijë brënda 24 orëve dhe pagesën e bëni kur të vijë libri.